Výber diaľkového ovládača pre TV Samsung

Základy spoločnosti Samsung boli položené v roku 1938, kedy však išlo o obchod venujúci sa predaju potravinového tovaru. Až v roku 1969 bola založená spoločnosť Samsung Electronics, ktorú pravdepodobne netreba predstavovať. V súčasnosti patrí spoločnosť k naväčším výrobcom televízorov na svete. Možno málokto by tomu veril v roku 1970, kedy Samsung začal s výrobou prvých čiernobielych televízorov. Bolo to v období, keď sa v Spojených štátoch už stávali štandardom farebné televízory. Od tých čias prešli výrobnými linkami milióny televíznych prijímačov s rôznymi technológiami, na ktorých vývoji sa Samsung podieľal. Hlavným cieľom tohto článku je pomôc vám pri výbere nového diaľkového ovládania, ktoré bude plne vyhovovať vašim požiadavkám na ovládanie funkcií televízora. Obrovskou výhodou diaľkových ovládačov pre TV Samsung je možnosť zámeny jedného modelu za iný.

Ak je pre vás výber nového diaľkového ovládača pre TV Samsung španielska dedina, nezúfajte, pripravili sme pre vás malú pomôcku, na základe ktorej dokážete podľa modelového označenia televízora určiť, ktoré diaľkové ovládanie je pre vás vhodné. Čo ktorý znak v modelovom označení znamená si môžeme vysvetliť na nasledujúcom príklade:

 Samsung výber ovládača

V našom prípade je najvýznamnejší prvý znak, ktorý poukazuje na použitú technológiu.

  • U: LCD (LED)
  • L: LCD (CCFL)
  • K: OLED
  • Q: QLED

Pri starších televízoroch sa môžeme ešte stretnúť so znakom P – plazma, C alebo W pre televízory CRT, ktoré poznáme pod slengovým názvom bedňa.

CRT televízory Samsung

Typ televízorov založený na princípe elektrónových lúčov. Základnou súčasťou konštrukčného riešenia CRT televízorov je katódová trubica, ktorá vytvára obrazové lúče. Ide o najstaršie televízory, ktorých nevýhodou je veľká hmotnosť a objem. Postupne boli vytlačené technológiou LCD a plazma.

CRT televízory využívajú klasické tlačidlové diaľkové ovládače s infračerveným prenosom signálu. Vhodné sú napríklad AA59-10129C alebo AA59-00312D, ktoré dokážu pokryť širokú škálu najstarších ešte používaných modelov TV.

Plazma televízory Samsung

Plazmové televízory disponujú plazmovým panelom, ktorý je použitý ako typ veľkej televíznej obrazovky, najčastejšie s uhlopriečkou nad 37“. Plazmový panel tvorí mnoho malých buniek medzi dvomi sklenenými panelmi. Bunky obsahujú plyn, ktorý je elektricky nabíjaný na plazmu, ktorá následne excituje luminofory na emitáciu svetla. Výhodou plazmových televízorov je široký pozorovací uhol, živé farby, plynulý obraz a kvalitné zobrazenie čiernej farby. Nevýhodou môže byť vyššia spotreba elektrickej energie.

Pre plazma televízory Samsung sú stalé vhodné infračervené diaľkové ovládače. Z našej ponuky odporúčame univerzálny náhradný diaľkový ovládač RM-L898, BN59-02310B či BN59-01175N.

LCD televízory Samsung

Obrazovka LCD televízorov využíva na zobrazenie tzv. tekuté kryštály. Každý pixel obrazovky pozostáva z molekúl tekutých kryštálov, ktoré sú uložené medzi dvoma priehľadnými elektródami a medzi dvoma polarizačnými filtrami. Kryštály zabezpečujú, aby svetlo prechádzajúce jedným filtrom nebolo blokované iným filtrom. Samsung využíva dve technológie LCD displejov, a to CCFL a LED.

LCD televízory s technológiou CCFL využívajú ako zdroj podsvietenia svietiace trubice so studenou katódou, ktoré premieňajú elektrickú energiu na svetlo. Výhodou je nízka cena vďaka nenáročnému výrobnému procesu.

LED televízor využíva pre podsvietenie LCD panela úsporné LED diódy. Výhodou v porovnaní s CCFL je nižšia spotreba, lepšie zobrazenie čiernej farby. Nevýhodou môže byť vyššia cena či zhoršené pozorovacie uhly.

Staršie LCD televízory Samsung využívajú infračervené ovládače. Taktiež je ale možné používať tento typ ovládačov aj pre najnovšie modely LED televízorov. Príkladom môže byť originálny diaľkový ovládač Samsung BN59-01175N, ale aj univerzálne náhradné diaľkové ovládania BN59-01175N a BN59-02310B, ktoré disponujú aj možnosťou ovládania Smart funkcií televízora.

LED Smart televízory Samsung s technológiou bluetooth umožňujú ovládanie aj pomocou Smart diaľkových ovládačov. V našom obchode nájdete širokú ponuku originálnych Smart ovládačov Samsung pre rôzne modelové rady televízorov.
Najčastejšie používané sú BN59-01242A, BN59-01330B, BN59-01220D, BN59-01259B

QLED televízory Samsung

QLED sú prémiové televízory značky Samsung. QLED je založený na LCD, pričom využíva technológiu kvantovej bodky. Vďaka pridaniu hliníka a novej technológie povrchovej úpravy obrazovky je možné zlepšiť pozorovacie uhly a znížiť odrazivosť a zvýšiť jas bez navýšenia spotreby elektrickej energie.

Najnovší rad televízorov Samsung už najčastejšie využíva Smart diaľkové ovládače, ktoré v spojení s jednoduchým intuitívnym rozhraním zabezpečia nový pôžitok z ovládania Vášho kamaráta na dlhé večery.

Stúpenci klasických ovládačov nemusia byť smutní, QLED televízory Samsung je tiež možné ovládať pomocou infračervených ovládačov, vhodným je napríklad model BN59-01175N.

Pokiaľ Váš Smart TV Samsung nedisponuje Bluetooth, prípadne by ste uprednostnili lacnejší variant Smart diaľkového ovládača pred originálom, môže byť pre Vás vhodné univerzálne náhradné ovládanie, ktoré si zachováva vlastnosti originálneho. Sú to modely BN-Q789FC a BN-7700 (tento model si vyžaduje televízor s bluetooth pripojením).

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz