Prenos údajov z diaľkového ovládača

Diaľkové ovládače môžu využívať na ovládanie zariadení infračervený prenos (IR) alebo bluetooth (BT).Po stlačení tlačidla na IR ovládači sa dáta pomocou diódy emitujúcej infračervené svetlo odošlú do televízora.

Tieto ovládače sa používaju pri starších, CRT televízoroch, ale takisto je tento princíp stále využívaný aj pri najnovších modeloch televízorov či satelitných prijímačoch. Príkladom môže byť diaľkový ovládač Gosat či Kaon, ale tak isto aj univerzálne diaľkové ovládanie pre Panasonic N2QAYB000487 alebo Samsung BN59-01175N.

V súčasnosti sa do popredia kvôli jednoduchosti ovládania dostávajú Smart alebo Magic diaľkové ovládače, využívajúce technológiu bluetooth. Pri prenose údajov pomocou bluetooth je ovládač spárovaný s televízorom alebo s hardvérovým kľúčom, ktorý býva súčasťou náhradného bluetooth diaľkového ovládania. Tieto ovládače fungujú na frekvencií 2.4 Ghz, to znamená, že majú vyšší dosah, nie je potrebné smerovať ovládač priamo na televízor a vďaka vyššiemu dátovému toku umožňujú napríklad funkciu hlasového ovládania. Tieto ovládače môžu mať aj zabudovaný gyroskop a akcelerometer, takže dokážu pohybmi ovládača premiestňovať kurzor na obrazovke televízora. Táto funkcia bola navrhnutá na zjednodušenie ovládania množstva internetových aplikácií, dostupných vo vašom SMART televízore. Pravdou však je, že vývoj sa posunul a túto funkciu pomaly začína nahrádzať prepracované, jednoduché uživateľské rozhranie, ktoré sa dá ovládať intuitívne aj bez naháňania kurzora po obrazovke.

Bluetooth diaľkové ovládače pre televízory Samsung poznáme pod označením Smart diaľkový ovládač. S pribúdajúcim počtom modelov pribúda aj množstvo Smart diaľkových ovládaní. Veľkou výhodou je, že ovládače sú medzi sebou zameniteľné, preto pri výbere nového Smart ovládača je dôležité zohľadiť najmä obsiahnuté tlačidlá, ktoré sa môžu v závislosti od modelu líšiť.

V našej ponuke nájdete aj cenovo výhodnejšie verzie Smart diaľkových ovládačov pre TV Samsung. Ide o univerzálne ovládače, ktoré sa však dokážu kvalitou aj funkčnosťou vyrovnať tým originálnym. Sú to napríklad modely BN-Q789FCBN-7700.

Magic diaľkový ovládač je názov pre bluetooth ovládač pre televízory LG. V našom obchode máme v ponuke originálny ovládač LG MR20GA, ale aj univerzálne modely AN-MR700 a MR-18, ktoré sú vhodné pre všetky Smart televízory značky LG od roku 2016 s operačným systémom webOS.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz