Inštalácia dverovej jednotky Commax

Vonkajšia jednotka s kamerou a so zvončekovým tlačidlom alebo tlačidlami (dverná jednotka) tvorí najdôležitejšiu súčasť systému videotelefónov. V ponuke je široká škála rôznych dizajnových prevedení, ktoré dispnujú rôznymi výhodami poprípade špeciálnymi vlastnosťami. Zákazník má možnosť výberu medzi dvernými stanicami so skrytým alebo viditeľným objektívom, so špeciálnym tvarom umožňujúcim inštaláciu do veľmi malého priestoru alebo tiež s možnosťou zapustenej montáže (teda montáže pod omietku alebo do murovaného stĺpika) alebo povrchovej montáže, atď. 

Pri tomto výbere by sa malo vziať v úvahu, na akom mieste bude dverná stanica inštalovaná, z akého materiálu bude podkladová plocha, poprípade akú bude mať táto plocha farbu. Napríklad, či bude návšteva stáť priamo pred kamerou alebo bude nutné nasmerovať objektív kamery do miesta, kde požadujete, aby bolo týmto systémom vidieť.

V prípade, že Vašou voľbou bude dverná stanica pre zapustenú inštaláciu, je nutné mať na pamäti niekoľko drobnýh vecí, ktoré môžu do budúcna predchádzať potenciálnym komplikáciam. Ak by bola dverná jednotka umiestnená v nejakom betónovom, murovanom alebo kovovom stĺpiku, ktorý je nasmerovaný na východnú stranu, môže dochádzať pri bežnom spôsobe inštalácie k oroseniu vnútorného priestoru dvernej jednotky. Najčastejšie táto situácia nastáva počas jari a jesene, v ranných alebo doobedných hodinách, vo chvíli, kedy na dvernú stanicu a stĺpik začne svietiť slnko. V takýchto prípadoch sa nejedná o vadu zariadenia ale o fyzikálnu vlastnosť - kondenzáciu vzdušnej vlhkosti na materiáloch s rozdielnymi teplotami. 

Commax osadenie dvernej jednotky

Commax umiestnenie dvernej jednotky

Tomuto javu sa dá predísť správnym spôsobom inštalácie dvernej jednotky. Je nutné tepelne odizolovať inštalačnú krabičku od stĺpika, prípadne steny, v ktorej je umiestnená. Toto tepelné odizolovanie je možné vykonať napríklad upevnením inštalačnej krabičky do polyuretánovej peny. Montážny otvor by mal byť aspoň o 1 - 2 cm väčší ako rozmer inštalačnej krabičky. Oddeľujúca vrstva polyuretánovej peny by mala byť natoľko silná, aby dokázala plniť svoj účel. Pre ľahšie upevnenie inštalačnej krabičky ju môžete ukotviť pomocou skrutiek. Po vytvrdnutí peny sa jej prebytočné časti odrežú a viditeľný okraj peny sa môže zapraviť špárovacou hmotou, sadrou alebo iným materiálom tak, aby výsledný stav esteticky nenarušoval celkový vzhľad. Pre prekrytie okrajov polyuretánovej peny je možné použiť aj striešku proti dažďu

Inštalačná krabica Commax 

V prípade, že sa rozhodnete použiť dvernú jednotku pre povrchovú montáž, teda montáž na omietku alebo stĺpik, je pravdepodobnosť vzniknutia kondenzácie nižšia. Avšak v týchto prípadoch je nutné zabezpečiť, aby sa dažďová voda nedostala za dvernú jednotku, teda do miest, kde je k dvernej jednotke pripojená kabeláž. To je možné zabezpečiť utesnením hornej a oboch bočných strán pomocou silikónového alebo iného tmelu.  Nikdy sa nesmie týmto spôsobom utesniť spodná strana dvernej jednotky. V prípade, že by bola utesnená aj spodná časť dvernej stanice a vznikla by v nej alebo za ňou kondenzácia vlhkosti, tak by táto vlhkosť nemala kadiaľ odtiecť a postupne by sa hromadila. Pri väčšom množstve takto nahromadenej vody dojde k poškodeniu elektroniky. 

Upevnenie dvernej jednotky Commax

V prípade použitia striešky proti dažďu odporúčame použitie silikonového tmelu pri oboch typoch inštalácie (zapustenej do steny aj povrchovej na stenu). Spojená vrstva tmelu sa nanáša na zadnú časť striešok po oboch bočných stranách a na hornej časti. Opäť sa nesmie dať tmel do spodnej časti. 

Commax uhol záberu dvernej jednotky

2) Inštalácia dvernej jednotky vo vyššej výške - odporúčame max. 115 cm (takéto nastavenie umožňujú len niektoré typy dverných staníc) 

Uhol záberu dvernej jednotky Commax

Nastavenie horizontálneho snímacieho uhlu je dôležité v prípade, že dverná jednotka nie je priamo pred miestom, kde sa predpokladá, že bude návštevník po zvonení stáť. Poprípade, že je požiadavka na sledovanie okolitých priestorov (napríklad priestor pred výjazdovou bránou, atď)

1) Priame nasmerovanie (umožňuje všetky typy dverných staníc)

Commax objektív dvernej jednotky 

2) Nasmerovanie doľava

Commax smerovanie objektívu dvernej jednotky

3) Nasmerovanie doprava 

Commax uhol záberu dvernej jednotky

Posledným krokom pri inštalácií dvernej jednotky je nastavenie hlasitosti reproduktoru, prípadne citlivosti mikrofónu tak, aby kvalita zvuku bola na čo najzrozumiteľnejšej úrovni a nedochádzalo ku vniku spätnej väzby (pískanie). Túto zvukovú skúšku je nutné vykonať tak, že dvernú stanicu umiestnite do upevnenej inštalačnej krabičky, alebo ju priložíte na miesto, kde bude v budúcnosti umiestnená (v prípade povrchovej inštalácie). Nemá zmysel skúšať zvukové vlastnosti vo chvíli, kedy je dverná jednotka vo voľnom priestore (keď ju držíte v ruke len na pripojených kábloch). Väčšina dverných staníc má na svojej zadnej časti možnosť regulácie hlasitosti. Odporúčame postupovať tak, že sa hlasitosť zníži na minimum a pri zvukovej skúške sa postupne táto hlasitosť zvyšuje až do chvíle, kedy sa začne prejavovať spätná väzba (piskot). V prípade, že dverná jednotka tento regulačný prvok nemá a objavuje sa pri inštalácií spätná väzba, odporúčame kontaktovať technickú podporu produktov daného výrobku.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz